9 Şubat 2013 Cumartesi

Trafik sigortasında yeni dönem tescil seri no / asbis no

Bir süredir Tramer tarafndan sağlanan trafik sigortası bilgileri, günümüzde EGM – Tramer iş birliği ile sağlanmaktadır. Bu işbirliği, tescil seri no / asbis no ile yapılabilmektedir.

 

Bu işbirliği ile nasıl yenilikler geldi?

Bu işbirliği aslında işlemi biraz daha farklı yapıyor. Bir süredir trafik sigortası yaptırırken yediğiniz cezalara da bakılacak deniyordu, sanırım artık bu uygulamaya geçmenin altyapısı oluşturuluyor. Diğer bir ihtimal de benim düşüncelerimin yanlış olduğu yönünde. Lakin bu konuda düşüncelerimin doğru olduğunu düşünüyorum. Asbis No ile sorgulama yaptığımızda tüm bilgilere rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Tramer’den geçmişte bilgi çekerken çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorduk. İşin aslı, sorundan ziyade geçmiş sigorta bilgileri zaman zaman tam yazılmamış oluyordu ve bu da hem bize sorun çıkarıyordu hem de zaman zaman eski sigortayı yapan acenteyi rahatsız etmeye başlıyorduk. ( şu zeyil işlemini yapar mısınız / henüz zeyil işlemini yapmamışsınız gibi… )

 

Asbis ve Tescil Seri No ile ilgili ayrıntıları paylaşmak gerekirse;

1- Aracın daha önceden Trafik Tescil Belgesi varsa;

Ruhsat üzerindeki Belge Seri  numarası bulunur.   ( Örnek: Tescil Seri / ASBİS:  AB  084216 gibi )

2- Aracın noter satışı henüz yapılmış ve Trafik Tescil Belgesi henüz çıkmamış ise;

Poliçe tanzim öncesi noter tarafından yeni araç malikine verilmiş olan “Araç Tesciline İlişkin Gecici Belge” sigortacınız tarafından talep edilecektir.  Bu belgenin üzerinde  19 haneli  “ASBİS referans no”su  tesbit edilir. ( Örnek:  Tescil Seri /ASBİS:5253426985412152151 gibi)

3- Eğer yeni bir araç söz konusu  ( EGM’de henüz kaydı olmayan araç) “Tescil Seri/ASBİS” sorusuna hiçbir bilgi girişi yapılmayacaktır. ( Yani boş bırakılacaktır. )

 

Eskiden trafik sigortası poliçesi yaptırken bir şey vermiyorduk, şimdilerde sigortacımız bizden ruhsatımızı getirmemizi istiyor, bu normal mi?

 

Evet, normal. Sektör o kadar hızlı gelişip değişiyor ki zaman zaman biz bile bu hıza yetişemiyoruz. Sigortacılar olarak ruhsatın gelmesini isteme sebebimiz genelde müşteriler asbis yerini bulamıyor ya da yanlış bilgiler verebiliyorlar. Zaman zaman aracın ruhsatta yazan bilgileri de önem arz edebiliyor. Ben aracın rengine kadar yazılması taraftarıyım. Böyle bir alan varsa, orası bile doldurulmalı ama başka sigortacılar ( itiraf etmek gerekirse yanımda çalışanlar dahil ) oranın zorunlu bir alan olmadığını, bu yüzden doldurulması gibi bir yükümlülüklerinin olmadığını söylüyorlar. Tabi bu konuda herhangi bir zorunluluk olmadığı için kimseyi yapmaya zorlamak ya da bunu istemek söz konusu olmuyor. Tescil sıra seri no veya asbis no hakkında herhangi bir sorunuz olursa cevaplamaktan memnuniyet duyarım. Tabi bu cevaplamalar hep bilgim dahilinde olacaktır.


Trafik sigortasında yeni dönem tescil seri no / asbis no

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder